Gallery

Cuba libre – V: Ce sa vezi si sa vizitezi in Trinidad

CE SĂ VEZI SI SA VIZITEZI ÎN TRINIDAD DE CUBA?
În primul şi în primul rând, dupa ziua de ieri petrecuta în imprejurimile Trinidad, despre care am povestit aici, am decis să mă las astazi pierdută şi purtată de străduţele pitoreşti ale oraşului.
În sus şi în jos, de la calea ferată de unde începe oraşul, în vale, spre ocean, până pe crestele împădurite care veghează de deasupra caselor.

Un labirint de căsuţe simple, ce îşi etalează direct în stradă culorile zidurilor, coloanelor, obloanelor din lemn şi ale rufelor atârnate la uscat.
Plaza Mayor, cu parcul cel verde, catedrala cea gălbuie Sfânta Treime şi clădirile pastelate din jur, aliniate ca nişte bijuterii arhitectonice.

La stânga, pe o străduţă pestriţă, se ridică şugubăţ turnul galben al mănăstirii San Francisco în care, contra a 1 CUC, ai întregul Trinidad la picioare.

Un alt turn – fără clopote şi cu creneluri, de data aceasta – îţi oferă şi el o panoramă superbă de pe Muzeul de Istorie.

Împrăştiate pe străduţele oraşului, mai poţi vizita şi Muzeul Romantic, Muzeul de arheologie, cel de Arhitectură. Şi, ţine-te bine, un ditamai Che Guevara multicolor pictat te va întâmpina la intrarea în Muzeul Luptei de Rezistenţă împotriva Contrarevoluţionarilor.

Magazine – cu suveniruri de-ţi iau ochii şi sticle de-ţi iau minţile – împânzesc centrul turistic.
Cu cât mă distanţez, însă, de zona turistică, shop-urile (îndestulate pentru buzunarele turiştilor) sunt înlocuite cu magazine-muzeu. Alimentare, farmacii şi băcănii goale, unde se stă la coadă, pe bază de cartelă, pentru o raţie de mâncare şi de sănătate.
Cel mai bine stau cubanezi la capitolul legume şi fructe, etalate peste tot, la preţuri incredibil de mici, din dughene gen aprozare, până în pieţe şi pe căruţuri-tarabe ambulante.

###
Peste ce am mai dat în plimbarea mea prin Trinidad?
Plaza Carrillo, cealaltă piaţetă importantă a oraşului, cu o biserică regulamentară, un parc lunguieţ, clădirea autorităţilor locale şi a Primăriei şi un loc generos pentru concerte în aer liber.

Mult mai sus de Piata Centrala: Ruinele fostului Teatru Brunet adăpostesc acum un restaurant încropit printre arcadele din cărămidă. Şi tot aici, deduc eu după decor, se ţin şi ritualuri religioase africane santeria.

Sus-sus, pe deal, case derăpănate, stând să cadă, printre care, culmea, oamenii se dau cu caii, cântă la chitară, îşi spălă rufele colorate, meşteresc la maşinile de epocă, îşi fumează trabucul, mănâncă, ieşiti în prag sau îşi privesc copiii jucându-se. Pe scurt, îşi duc traiul, într-o sărăcie lucie.
Şi, deasupra lor, nepăsătoare, ruinele romantice, cărămizii, ale unei vechi biserici.
Şi, aproape la fel de sus, dar mult mai spre sud, ruinele fotogenice în lumina apusului şi turnul ameţitor al biserici Santa Ana.

Cum ştii că ai stat cam mult într-un loc?
Păi când te auzi salutată pe stradă, într-un oraş străin, cu un “Hello, Rumania”, de către o cubaneză trăznită, care te recunoaşte din centru, de zilele trecute şi te invită la ea în prag, să staţi la taclale.

###
La ora 5 fug înapoi, spre celălalt turn, al bisericii San Francisco, de pe cresta căruia admir, de jur împrejur, oraşul, oceanul şi munţii învăluiţi în lumina de miere topită a apusului.
Sunt singură în turn (cine ar fi crezut?), ca o domniţă din legende spaniole şi am parte de un spectacol jucat doar pentru mine. Cu surle, trâmbiţe, salsa şi stoluri de pescăruşi zburând către soarele roşu, uriaş, prelins în apele nesfârşite şi vineţii.

După un aşa tur plin de imagini şi impresii, ce îţi mai rămâne să faci seara?
Păi profită din plin de lecţiile de salsa ad-hoc, în aer liber, sau de ritmurile vesele din Casas de musica. Sunt câteva astfel de “paradisuri ale muzicii”, inclusiv una în capătul treptelor, lângă catedrala din Piaţa Centrală, o discotecă ţinută în ruinele unei biserici, iar alta – într-o peşteră.

Dar si maine e o zi. Care va începe inevitabil cu un mic dejun copios cu avocado, sapote (fruct specific cubanez, cu miez corai si gust de dovleac), guava si “fruta bomba” (adica papaya). Absolut divine toate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *