Gallery

Cuba libre – III: Prin Peninsula Zapata, până în Cienfuegos

Cum să simţi adevăratul puls al Cubei şi să-i surprinzi întregul farmec dacă rămâi doar in Havana?! E musai să străbat insula în lung şi-n lat, mi-am zis eu încă de când m-am decis, cu jumătate de gură, să plec în descoperirea Cubei. Cubă care, după redeschiderea din vara 2015 a ambasadei SUA în Havana, nu mai pare chiar atât de etern şi iremediabil rămasă în timp…

Da, clar, trebuie neapărat să calci cu piciorul pe urmele istoriei, pe nisipul fin al plajelor din Peninsula Zapata (nume datorat formei sale de pantof):
Playa Larga, cea idilică, cu palmieri şi ape turcoaz, unde se face un scuba diving de milioane de corali.
Şi Playa Giron (numită după celebrul pirat francez Giron) din Bahia de Cochinos – “Golful Porcilor”. Habar nu am dacă numele vine de la nişte porci rotofei sau de la refugiaţii cubanezi sponsorizaţi şi înarmaţi de americani şi care au încercat în 61 să debarce înapoi pe insulă şi să îl înlăture pe Fidel).

Dar şi muuult mai în vest, în Playa Las Coloradas din Provincia Granma, unde Che, Fidel şi revoluţionarii, aduşi de hârbul de barcă Granma, au ajuns în anii 50 cu revoluţia în proţap, decişi să dea jos regimul corupt al lui Batista şi să preia puterea.


CUM SĂ CĂLĂTOREŞTI IEFTIN PRIN CUBA.

Dar să nu divagăm. Ţinta noastră pentru astăzi este Cienfuegos. Perla Sudului
Am putea călători, ieftin, cu autobuzele obosite Viazul – 18 CUC biletul, plus taxiul de la casa particular din centru până în autogara pierdută în cartierele Havanei. Plecarea spre Cienfuegos este la 8 dimineaţa.
Sau putem lua un taxi particular. 150 CUC toată distracţia. Scump ca naiba; nici măcar nu îndrăznim să începem vreo negociere. Dar, împărţind costurile în patru, ne mai vine inima la loc. Şi unde mai pui că şoferul ne duce pe unde vrea ochiul nostru să vadă şi muşchiul nostru să se scalde; şi că stă după noi întreaga zi, până la noapte.
Aşa că gazda noastră, Mercedes, alintată Loli, antamează totul pentru noi şi iacătă-ne îmbarcate să purcedem în afara Havanei.
Maşina e cam mică (în general, de acum înainte, ne vei regăsi numai prin Moskvich şi Lada, nou-nouţe prin 1960 toamna). Dar cui îi mai pasă?

Începem în forţă, pe autostrada cu 4 benzi, pe unde puţinele maşini clasice americane întâlnite se târăsc, multicolore, in rotocoale de fum, asemenea bătrânelor cubaneze, învăluite în ditamai fumul ţigărilor de foi.

Prima oprire: Playa Larga.
Savurăm, cu doar 10 CUC (10 EURO), un homar senzaţional, cu orez şi salată din varză şi dovleac, pe terasa albastră de pe plajă, lângă umbreluţele din stuf… pardon, din frunze de banan. Marea şi cerul se unesc în nuanţe ameninţătoare de cerneală şi furtună. Peisaj de vis, ritmuri vagi de salsa în depărtare, scafandri revenind la suprafaţă, dintre valuri.
Romul cu Tucola curge şi el în valuri.

Pozele le găseşti aici

Next stop: Cueva de los Peces – Grota Peştilor.
În mijlocul unei păduri bătrâne, cenotă verde-smarald, cu pereţi şi fund din stâncă. Poţi face scufundări. Poţi sta pe mal, brodând poveşti romantice, cu picioarele în apa răcoritoare. Sau poţi înota… precum peştele într-o apa limpede şi verde.

Aaaa, să nu uit, mai e rost de încă o oprire în drum:
O crescătorie de crocodili (4 sau 5 CUC intrarea). Dacă nu ţii însă neapărat să vezi poşete umblătoare şi cu colţi, de toate vârstele, dimensiunile, violenţele şi mirosurile, atunci nu te deranja până acolo. Singurii care mă fac să zâmbesc sunt vulturii, uşor de confundat cu nişte curci negre şi bleguţe, cocoţaţi cum sunt în palmier sau pe gardurile ţarcurilor cu crocodili.

Ultima oprire, pentru a admira apusul: Playa Giron. Valuri mari, spărgându-se de dig. Palmieri nostalgici. Nisip fin. O lumină superbă.
Hasta mañana. Pe mâine, ocean frumos şi misterios.

Acum ne îndreptăm, tăcute, poate meditative, poate obosite, spre Cienfuegos.
Văzut noaptea, Centrul Istoric (patrimoniu UNESCO) are o doză uriaşă de mister. Parcă sunt catapultată direct în 1819, pe vremea când coloniştii francezi au pus pietrele de temelie a oraşului, pe o limbă de peninsulă întinsă în golf. Oraş tânăr, dacă stăm să ne gândim că toate oraşele cubaneze fondate de conquistadorii spanioli sunt de pe la 1500.
Parcul Jose Marti, cu deja familiarii cubanezi strânşi ciorchine (pe lângă arcul de triumf şi lângă elegantul Palacio de Valle) pentru a prinde o fărâmă de semnal de internet.

Ce mai trebuie neapărat să faci în Cienfuegos?
Să faci o vizită până la Castillo de Jagua – castelul cel de pe stâncă.
Să înoţi cu delfini, căci aici este cel mai ieftin show, de doar 50 USD (de pe orice recif din Cuba costă minim echivalentul a 100 USD, iar în Mexic – chiar şi până la 150 USD…)
Sau, pur şi simplu, să te plimbi pe Malecon, să te aşezi la o terasă şi să bei un daiquiri frappe. În timp ce o trupă îţi cântă de zor salsa la ureche.
Hasta mañana!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *