Gallery

Costa Rica – zilele 11 si 12, Dand tarcoale vulcanului Arenal

Primul loc de vizitat pe care il vei pune pe lista, cand vrei sa vezi Costa Rica, va fi, mai mult ca sigur, vulcanul Arenal.
De ce?
Pentru ca el este vedeta exploziva a tarii. La propriu.
Caci, dupa ce a dormit timp de secole, s-a trezit, brusc, netam-nesam, in 1968. Si a inceput sa erupa… Si tot activ e de atunci incoace, ultima eruptie fiind chiar in 2010.

Vedeta este si vecinul sau, Cerro Chato (adică “Dealul Taiat”).
Un vulcan mai mic si mai amarat, ramas fara cap, al carui crater, impadurit luxuriant, adaposteste un superb lac vulcanic, Laguna Verde.

Dar si aguas calientes – izvoarele termale Tabacon si raul extrem de infierbantat, nervos si inspumat. In care o baie poate concura lejer cu o raita de rafting.

Go for the big adventure. But go by your self!!
Indiferent ce activitate cu aventura si adrenalina la pachet ai vrea sa faci prin zona, sfatul meu este sa o faci pe cont propriu. Chiar daca agentii locali iti vor baga pe gat zeci de tururi si turulete, le poti face usor pe toate, fara niciun ghid si mult mai ieftin.

Toate drumurile pornesc din orăşelul La Fortuna.
Despre el am povestit şi ieri, aici
Un orăş vesel, multicolo şi suprarealist, punctul de plecare pentru vulcanul Arenal şi pentru craterul Cerro Chato.
Pe Cerro Chato poti merge chiar si pe jos (4km pana la casa de bilete, plus hiking de 2km). Platesti 10$ intrarea si urmezi carare abrupta, dar marcata, prin padurea luxurianta. Cu sfaturile de la baietii draguti de la casa de bilete incluse 😉

Inainte sa incepi urcusul spre Cerro Chato, abate-te macar pentru o ora pe la Cascada Fortuna. Te costa 11$, un efort de a cobori 400 si ceva de trepte si de a le urca apoi la loc. Si un spectacol al naturii nepretuit.

Tot din La Fortuna ajungi usor si pana la baza vulcanului Arenal, la Observator, pana unde poti lua un taxi local (20$).
Si tot din La Fortuna poti incepe, pe cont propriu, orice tur pentru tiroliene sau punti suspendate (de la 22$ plus transport cu taxi, maxim 50$ dus-intors, pe care il poti imparti cu alte 4-5 persoane).

Cu voia lui Jesus si a prognozei meteo, am prins niste zile superbe, in care (aproape) am reusit sa ne strecuram printre ploile dese si rapide, specifice vremii nazuroase de langa vulcanul nazuros.

Vulcanul, insa, nici gand sa-si arate fruntea augusta, incununata cu un continuu nor alburiu.
Stare de bine.
Oboseala, frumusete a naturii si innamoleala cat cuprinde in catararea pe crater, pana la Laguna Verde.
Racorire la cascada Fortuna, o cadere libera de ape dezlantuite, printre padurile verzi pana pe stancile negre ale lui Rio Fortuna.
Si, pentru diversificare, incalzire placuta, la apus, in râul termal.
Ce ai putea sa iti doresti mai mult?
Aflu ca de Romania ma despart 60 de grade (-25 în România, +35 aici, de cealalta parte a lumii). Pai hai sa mai fac inca o drumetie si sa mor de cald, zic.

# Urmarea vacanţei prin Costa Rica, spre nord, prin parcurile Monteverde şi Rincon de la Vieja: aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *