Gallery

Comorile sasesti din turlele fortificate (partea a II-a)

Am povestit in prima parte a articolului de ce am pornit vara aceasta in cautare de comori prin turlele cetatilor fortificate sasesti.
Pai haide sa nu ne mai lungim sa iţi detaliez deja inceputurile calatoriei, zic:

Traseul 1:
Dupa comorile din turlele fortificate, pe sub crestele Carpatilor pana pe inaltimile Fagarasului!


Merita din plin sa iti aloci un weekend pentru a-l petrece pe urmele cavalerilor teutoni si al sasilor, prin Brasov, Tara Barsei, Fagaras, Cârța, Agnita, Cincu si Cinsor.

Iar dupa ce ţi-ati umplut ochii cu arhitectura cetatilor fortificate si sufletul cu istoria cavalerilor teutoni si a comunitatilor de sasi aparandu-se, îîşi propun sa te intorci pe Transfagarasan.
Îţi vei umple ochii si sufletul cu peisajele montane impresionante.

Si vei beneficia, bonus, de inca o cetate, cocotata pe stanci exact la terminarea drumului de peste Fagaras, pe partea Munteniei: Cetatea Poienari, fortareata folosita de Vlad Tepes ca aparare in calea navalirilor otomane.

***
Dar sa incep… cu inceputul…
Caci un circuit prin Tara Barsei si Tara Fagarasului nu poate incepe decat de la Biserica Neagra din centrul Brasovului (Kronstadt) – emblema regiunii, cea mai mare biserica gotica tarzie din aceasta zona a Europei, adapostind o orga romantica timpurie, de Buchholtz.
www.schwartze-kirche.ro

Istoria tuturor cetăților din Tara Barsei se leagă, inevitabil, de prezența in aceasta zona a Ordinului Cavalerilor Teutoni la inceputul sec al XIII-lea, in Feldioara, Prejmer, Râșnov, Hărman și Sânpetru.

***
Iar povestea in imagini – asa cum mi-am tradus-o eu – o gaseşti in foiletonul de pe facebook:
albumul 1,
albumul 2 si
albumul 3.

***

Rasnov (Rosenau)
Ca sa ajungi in Brasov, ia-o din Predeal pe varianta Rasnov, unde pe un munte impadurit, pe partea dreapta a drumului, te vor intampina ruinele cetatii Rasnov.
Aceasta a fost construita pe locul in care existase o bazilica romanica, din care astazi se mai pastreaza doar arcul triumfal.

Daca ai noroc (cum am avut noi), prinzi la cetate un festival. Daca mai este si vorba de muzica medievala, atunci vei simti din plin atmosfera si culoarea locului!

***

Prejmer (Tartlau, din latinescul Tartilleri; cetate listata in patrimoniul UNESCO)
Cetate ridicata si fortificata de sasi intr-un punct de observatie strategic, in care se retrageau pentru a se apara din calea navalelor succesive ale mongolilor, tatarilor si turcilor.
Este cea mai mare fortificatie de acest tip din sud-estul Europei, cu zidurile cel mai puternic fortificate dintre toate cetatile bisericesti din Transilvania.
In cetate se afla 272 de camari de refugiu si provizii, asezate pe doua pana la patru niveluri, camerele aratand ca niste faguri inghesuite in structura zidurilor. Biserica dateaza din sec XIII, iar zidurile au fost construite la mijlocul sec XV, cand au inceput primele invazii turcesti.

***

Feldioara
Numele Feldioara vine din maghiară « Föld Vár », în traducere “Cetatea de Pământ”. Atestata in 1240 drept Castrum Sanctae Mariae (protectoarea Ordinului Teutonilor), cetatea de la Feldioara este cea mai importantă fortificație a cavalerilor teutoni în Transilvania (ridicata pe malul raului Homorod si din care acum a mai ramas doar un zid in ruina).

***

Hărman
Sau „Muntele mierii“ (numele sau latinesc era « Mons Mellis », în dialectul săsesc Huntschprich si în germană « Honigberg »)
Este un sat linistit din Țara Bârsei, aflat la doar 10 km spre est de Brașov, merita vizitat pentru impresionanta sa biserica fortificată, pastrand fresce cu scene din Judecata de Apoi. Inceputa de Cavalerii teutoni, bazilica romana cu trei nave a fost preluata si definitivata in 1240 de calugarii cistercieni de la Cârța.
Fortificația care înconjoară biserica a fost ridicată în secolul al XV-lea, fiind formata din trei cordoane concentrice, asemănător fortificației de la Sânpetru: harmaninfo.com

***

(sursa foto: turculturalbrasov.ro)
Sânpetru (Petersberg ; in latina : Sancti Petri)
Două chei încrucisate aşezate pe un scut – este emblema localitatii, datand inca de la intemeierea ei de catre Cavalerii Teutoni.
Dialectul din zona este foarte asemanator cu cel vorbit in părţile Rinului. Mai mult ca sigur sasii au adus cu ei limba si metodele excelente de agricultura ale acelei zone.

***

Cârța (Kerz)
Noi am batut dis de dimineata la poarta bisericii, venind de pe drumul linistit prin satul Cârța, care se bifurca in dreapta din drumul principal Brasov-Sibiu.
Ruinele manastirii cisterciene ne-au intampinat tacute, misterioase, complicate.
Istoria incepe cu o veche manastire fondata in 1205 de regele Andrei al II-lea al Ungariei, daramata si incendiata apoi de invadatorii pagani, turci si tatari si reinviata de locuitorii sasi ai zonei.
Abatia este o minune arhitectonica unde merita sa zabovesti cateva ore, sa te plimbi printre zidurile sparte, sa admiri arcadele cu bolte fine.
Sa te urci in turnul de la intrare, de unde vei admira de sus intregul complex, cu biserica si ruinele, in toata splendoarea lor, si Fagarasul, delimitand masiv orizontul, dintr-o parte intr-alta, cat vezi cu ochi.
Si, nu in ultimul rand, sa te reculegi in biserica evanghelica, admirand stranele, orga mica din dreapta si picturile pe lemn.

Te va privi si ea atenta, cu ochii rotunzi, albastri si sticlosi ai rozelor taiate in piatra peretilor.

***
Agnita
Din Carta poti merge mai departe, spre nord, aprox. 12 km., pana la cetatea taraneasca Agnita.
Atestata într-un document de la 1280, Agnita a fost renumita pentru activitatea breslelor de mestesugari (tabacari, cizmari, croitori, dogari sau olari), care au construit zidurile fortificate imprejurul bisericii cu
turnuri.

***

Cincu (Schenk) si Cincsor (Kleinschenk).
Probabil, asa cum o spune si numele lor, trebuie vizitate la pachet.
Cincu fondata a fost in sec. al XII-lea de sasi, denumirea sa venind din… cuvantul german “Schink” – “Carciuma”.
Nume ce nu trebuie, insa, sa va induca in eroare asupra… obiectivelor de vizitat din sat!
Caci biserica fortificată din Cincu, închinată Fecioarei Maria, este una dintre cele mai mari bazilici romane dintr-o localitate săsească din România.

Mergand mai departe, in Cincsor, puteti admira o alta biserica-cetate interesanta, cu zid dublu de aparare si cu un turn al slaninii datand din acelasi sec. al XIV-lea.

*
Istoria cetatilor-fortificate a generat, de altfel, peste tot in Transilvania aceste « turnuri ale slaninii »: dupa ce cetatile nu au mai fost folosite in scop de aparare, turnurile au inceput sa devina loc de depozitare, in aproape fiecare cetate existand un turn in care sasii pastrau la rece… slanina sau isi depozitau cerealele!
Slanina, ceapa sau paine cu sare… Istoria ne-a invatat ca, pana la urma, si luptele astea si gustul pentru aventura tot prin stomac trec, nu?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *