Gallery

Chiang Mai – dusă cu pluta şi cu elefanţii, prin junglă

Îţi povesteam în articolul trecut cât de mult imi place Chiang Mai – orasul.
Nu as fi ratat insa cu niciun chip un tur plin de frumusete naturala si de aventura prin jungla.

La doua ore aproximativ de Chiang Mai, in munte, am ajuns la una dintre cele cateva tabere de elefanti din zona.
Ne-am catarat, doi cate doi, pe spinarile elefantilor asiatici, gri-maronii. Elefanti multi si simpatici.
Sunt mici (au doau 4 tone, spre deosebire de cei africani, care ajung la 6 tone), insa, de pe spinarea elefantului, cararea prin jungla si raul prin care mergem par atat de departe…Si atat de clatinate!
In unele locuri, elefantul nostru este aproape scufundat in apa raului. Pare ca au ramas de el doar ochii blanzi si urechile, rosiatice in bataia soarelui.

Aflam de la “Huan Chang” (“Domnul care se ocupa de elefant”) ca este fetita si ca acum bea apa. Foarte multa apa. Deodata scoate trompa si improasca cu un jet enorm de apa si scoate sunete de Dumbo fericit.
O hranim cu banane si trestie de zahar, pe care le ia delicat cu trompa si le vara in gura. Pare satisfacuta ca o fetita.
***
De la “depoul” unde coboram de pe elefanti ne preiau carele cu boi. Care ne duc, cu viteza… carutei prin drumuri pline de noroi si printre campuri verzi de orez, pana inapoi in tabara de elefanti, unde vedetele pachiderme ne ofera un adevarat show.
Ne saluta zgomotos, fac reverente, joaca fotbal folosind, pe rand, toate 4 picioarele, plus, bonus, trompa. Fura palariile ingrijitorilor si cara busteni. Putin circ, ma amuza si ma intristeaza in acelasi timp; un animal atat de demn cum este elefantul nu ar fi facut pe clovnul asa, de capul lui.

Partea finala a show-ului ne lasa insa muti: un elefant si o elefantica se asaza in fata unor sevalete si, cu pensula in trompa, traseaza cu maiestrie liniile si culorile de pe niste tablouri surprinzator de frumoase: un elefant dand din coada sub un copac cu flori rosii, respectiv un copac teck inverzit. La sfarsit le si semneaza cu acuarele negre.
Ce sa zic, sunt data pe spate.

Impresionata profund, ma dezmeticesc si alerg spre “portul” plutelor din bambus, pentru imbarcare.
Calatoria cu pluta pe raul lat si destul de amenintator si namolos, traversat din cand in cand de elefanti calariti de turisti, este o poveste in sine.
Pluta este condusa cu bete lungi de doi luntrasi cu aer de gondolieri venetieni, cu izmene largi si cu palarii de orezari pe cap.

Ei, si poate ca aventura nu ni se paruse suficienta pana acum! Asa ca am decis sa mergem sa vede, si sa mangaiem tigrii.
Am ajuns dupa-amiaza la crescatoria de tigrii, cand pisicutele tarcate, de toate varstele si marimile, se rasfatau la soare sau se racoreau in piscinele lor, ignorandu-ne pe noi, turistii din jur.

***
Energiile pozitive m-au invadat peste tot unde am mers in jurul Chiang Maiului – linistea agitata din jungla, forta tacuta a raului, masajele thailandeze benefice, spiritualitatea pe care o simti in frumoasele temple, apusurile cu lumina rozalie… M-as duce oricand sa locuiesc acolo, in orasul intins ordonat sub munte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *