Gallery

Chiang Mai – energii thailandeze pozitive

La o ora de zbor de Bangkok, oraşul Chiang Mai se intinde, verde, sub coasta muntelui ce sta lungit si sprijinit intr-o mana, precum Buddha cel Culcat.
Te izbeste, in sensul bun al cuvantului, cu aerul sau curat si ordinea perfecta a cladirilor si curatenia de pe strazile lui.

Orasul vechi este inchis in perimetrul unui patrat perfect, format de ziduri din caramida (pastrate doar partial astazi), cu cate o poarta de acces pe fiecare latura si dublat de un canal de aparare.

Nu trebuie decat sa-ti lasi pasii sa te poarte singuri catre unul din cele peste 300 de temple.

Spre apus am intrat in curtea unuia dintre ele, sa fac poze cu stupa – mare, impunatoare, cu cupola aurie si cu pereti albi.
Socant (pentru cat de discreti si retrasi sunt ei!): calugarul ne-a invitat sa vizitam templul – superb, rosu cu alb, in stil chinezesc. Si sa ramanem la slujba de la 6. Pana si enoriasii veniti sa ingenuncheze si sa se roage lui Buddha ne-au povestit, inainte de slujba si in limba lor, multe lucruri interesante! Chiar daca nu am inteles cuvintele, am inteles zambetele largi si binevoitoare si mi-a fost de ajuns!

***
In interiorul zidurilor sale, orasul este dominat ca importanta de templul Wat Phra Singh, cu nenumaratele sale stupe albe, retrase, pe post de cimitir, in spatele cladirii templului.
Si cu peretii sai acoperiti de mozaicuri din bucati stralucitoare de sticla. Printre stalpii decorati cu rosu, calugarii, asezati in pozitia lotus, primesc ofrandele credinciosilor si rostesc binecuvantari. Calm si stare de bine.

***
Cel mai sacru templu, insa (nu doar din Chiang Mai, ci din tot nordul Thailandei) este considerat Doi Suthep, cel situat pe o colina in apropierea orasului. Legenda spune ca elefantul sfant i-a carat ramasitele lui Buddha de la templul de la poalele muntelui, prin nungla. Si ca, dupa un an, s-a oprit si le-a depus in acest loc.
Templul este orbitor.
Atat cu luxul sau (stupele sunt poleite cu foite de aur, iar stupa principala are in varf un manunchi de diamante, donate templului de catre rege).
Cat si cu mozaicurile sale multicolore – din sticla ori ceramica emailata, care stralucesc atat de tare, de la soare te poti uita, dar la ele – ba.

Spectaculoase sunt scarile de acces din drum la templu: extrem de multe, abrupte, pazite de 2 naga, lungi ca niste valuri cu solzi verzi din ceramica.
Dupa ce am vazut liniile din arhitectura thailandeza si ornamentele acestea multicolor-mozaicate, mi-am dat seama, in sfarsit, de unde s-a inspirat Gaudi!

***

Mai putin promovat turistilor, dar extrem de frumos si impresionant este un templu foarte vechi din caramida, cu forma de piramida in trepte – Wat Chedi Luang – prevazut pe fiecare latura cu scari si cu numerosi elefanti.
Scarile sunt pazite de cate 2 fiinte mitologice, cu cap de leu si corp de sarpe – naga.

***
Pe o caldura sora cu canicula am vizitat si la Wat Chang Kong, un superb templul vechi din lemn, construit fara niciun cui, numai din imbinari.
Toate ornamentele exterioare si interioare sunt sculpturi dantelate sau picturi aurii pe stalpii si obloanele rosii din lemn, reprezentand scene din viata de zi cu zi si care mi-au amintit de stampele japoneze.

***
Dupa apus ne-am retras, epuizati, la un masaj relaxant, facut de fete care pot avea la fel de bine 20 sau 40 de ani (nu-ti poti da seama cat au doar privindu-le).
Dupa masaj, cu aripi la picioare, am plecat in grup negociator la piata de noapte (intre 6 si 1 noaptea). Este centrala, extrem de civilizata, curata si ordonata, iar shoppingaretii se vor bucura de haine, esarfe si genti brodate, traditionale, la cele mai mici preturi din Thailanda (si cu siguranta si din zonele vecine!).

Noapte buna si promit sa revin maine cu alte noutati de pe meleaguri thailandeze.
Impresiile in imagini le găseşti aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *