Gallery

Ce ne face, de fapt, fericiţi?

Unde suntem noi? Unde începe fericirea? Unde încape fericirea, într-o lume cuprinsă de lumini şi de umbre, de victorii, de bucurii, dar şi de înfângeri şi îndoieli?

Am primit pe e-mail, zilele trecute, rezultatele unui sondaj interesant, un sondaj relizat on-line de Radio Itsy Bitsy FM, pe tema fericirii.
Sondajul a fost realizat deloc întâmplător chiar acum, între cele 2 zile de celebrare a feminităţii (1 si 8 martie), din dorinţa de a ne oferi nouă, doamnelor, ascultare, apreciere, inspiraţie, motive de relaxare, pentru o viaţă mai bună.
Dar rezultatele m-au pus puţin pe gânduri, deşi erau poate previzibile:
Pentru majoritatea femeilor intervievate (mame), principalele priorităţi în viaţă sunt rolurile de mamă şi de soţie, împlinirea sufletească şi dezvoltarea profesională fiind mult mai puţin importante.
Din răspunsuri reiese şi că noi, femeile, cerem ajutorul (partenerului de viaţă, părinţilor, divinităţii) abia când nu mai avem timp. Sau când ajungem la capătul puterilor.
Interesant este, însă, şi că foarte puţine dintre femeile intervievate s-au declarat conştiente că fericirea depinde… doar de ele însele! Că vine din interior. Din percepţia lor asupra lumii, răsfrântă apoi asupra tuturor celor din jur şi a tuturor lucrurilor pe care le fac.

…Toate gândurile astea mi-ai revenit în minte ieri, în prag de 8 martie.
Idei profunde, cu greutate şi cu tâlc, care m-au inundat în timp ce mă aflam în Biblioteca Vie.

Ce este Biblioteca Vie?
Este o bibliotecă altfel.
În care oricare dintre noi poate fi cititorul.
Iar cărţile sunt „cărți” cu suflet, minte și povești extraordinare de viață, persoane cu dizabilități psihosociale din grupul „Decid pentru mine!”. Adică primul grup de inițiativă civică din România care ne dă ocazia să descoperim ce se ascunde în spatele etichetei pe care o poartă o persoană cu dizabilități psihosociale în România.

Cele 8 “cărţi” cu suflet – 8 persoane cu dizabilități psihosociale – şi-au povestit viaţa pentru noi, cei care le-am “răsfoit”, prin întrebările noastre, în cadrul evenimentului “Biblioteca Vie” de la cafeneaua Artea. Viaţa lor, așa cum este ea, plină de obstacole sociale, preconcepţii, ignoranţa celor din jur, dar și de speranță, gânduri, poveşti, idei și aspirații.

Membrii grupului „Decid pentru mine!”, format cu un an în urmă, la iniţiativa ActiveWatch și Asociației din România de Psihiatrie Comunitară, vor să conștientizeze persoanele cu dizabilități psihosociale asupra drepturilor și posibilităților de autoreprezentare și de acțiune civică.
Şi, mai mult de atât, să familiarizeze publicul larg cu afecțiunile de sănătate mintală, combătând miturile și stereotipurile cu privire la acestea.
Descoperă şi tu ONLINE acțiunile pe care grupul „Decid pentru mine!” le-a iniţiat.

Dar haide să revin la Biblioteca vie. O bibliotecă cu 4 femei şi 4 bărbaţi.
Sau, mai corect spus, 4 “volume” semnate de bărbaţi. Şi 4 “titluri” semnate pe viaţă de 4 femei cu dizabilităţi psiho-sociale.
Pregăteşte-te pentru scenarii dintre cele mai impresionante.
Poveşti tulburătoare.
Înfruntarea cu proprii demoni şi cu compasiunea sau respingerea sau ignoranţa celor din jur.
Şi răspunsuri reale, date la probleme grave, de viaţă şi de boală, precum depresia ori schizofrenia.
Răspunsuri pe care o să le transcriu, ca atare, mai jos.

REALISM:
Titlu: Viața ca un carusel
Autor: Gabriel

“Sunt un om pașnic, iar viața mea a avut și suișuri și coborâșuri. Am pornit de jos iar după toate care mi s-au întâmplat, cred ca acum reușesc să înțeleg oamenii cu adevarat.”

FILOSOFIE:
Titlu: Citesc, deci exist!
Autor: Paul

“Sunt un blogger atipic, pasionat de filosofie și, în general, de lectură. De asemenea, sunt mai degrabă un gânditor, decât un trăitor, însă asta nu înseamnă ca sunt detașat de realitate. Și, definitoriu pentru cartea mea (de identitate) este că sunt un creștin ortodox.”

ÎNŢELEPCIUNE:
Titlu: În noi stă puterea de a fi ce ne propunem
Autor: Cătălin

“De mic am luptat să-mi depășesc limitele. Să-mi folosesc toți mușchii, să îmi țin foarte mult respirația și să fiu flexibil.”

SFAT:
Titlu: “Țintește spre Lună. Chiar dacă nu reușești, măcar vei fi printre stele” (după Les Brown)
Autor: Filip

“De mic am avut ca pasiune lectura. Și mai tarziu muntele. Cărțile m-au aruncat la viață și viața înapoi la cărți. Bineînțeles am țintit să fiu sus. Anumite incidente din viața mea, independente de mine, m-au coborât. Acum poate nu mai vreau sa fiu atât de sus și probabil nici nu se mai poate. Dar vreau să înțeleg în profunzime și viața și cărțile.”

PESIMISM:
Titlu: Perfect fără mine
Autor: Carmen

“Nu știu să vorbesc despre mine, mă consider neinteresantă. Nu știu să fac glume și nu știu bancuri. Râd mult, dar sunt doar politicoasă. Sunt în perioada în care cred că viața mea ar fi mai bună fără mine în ea.”

ÎNTREBARE:
Titlul: Puncte… puncte. Când ți se suspenda viața periodic … ce faci?
Autor: Andreea

“Brusc, fără nicio cauză aparentă, mintea mi s-a încleștat și blocat într-o stare din care nu mai puteam ieși… independent de voința mea. Atunci existența mi-a fost pusă între paranteze, iar eu am dispărut treptat din viața mea, o vreme. Apoi, mintea mi-a fost scurtcircuitată parcă și totul a devenit posibil într-un sens teribil de amăgitor. Acum, după ce mi-au fost răpiți suficienți ani din viață, am înțeles că trebuie să controlez acest mecanism misterios care este mintea mea pentru a ajunge la un echilibru…sper, de durată.”

SOLUŢII:
Titlul: Puterea de a merge mai departe
Autor: Antonia

“Se poate intâmpla oricui, într-o anumită perioadă din viață, să spună NU MAI POT!, sub diferite forme: NU sunt bun de nimic! NU cred că-mi voi mai reveni! NU am ce să mai ofer vieții!
Prin aceste situații am trecut și eu cu câțiva ani în urmă.
Dificil a fost până am conștientizat că am o problemă de sănătate pe care trebuia să o rezolv. Declicul s-a declanșat: am hotărât să lupt!
Dar niciodată nu am considerat că nu pot să fac lucruri pentru că am o dizabilitate. Din contră, sunt o persoană care se implică în diverse proiecte. Și îmi place să ajut!
La momentul acesta, sunt fericită lângă soțul meu, care este o persoană speciala pentru mine. Relația noastră se bazeaza pe armonie, înțelegere și respect.”

IUBIREA ESTE RĂSPUNSUL:
Titlu: Legendă pentru o clipă unică
Autor: Claudia

“O, pribeag călător
În sufletul meu tu zbori
Mi-ai lăsat în urmă
Plângând în gând
Te-am iubit
Și nu te-am uitat
Drag călător,
Către tine eu zbor
Și nu te-am uitat
Drag călător,
Către tine eu zbor
Ești trecutul meu
Dar rămâi mereu…
În interiorul meu
O, drag pribeag
Noaptea nu dormeam
Pe tine te visam
Și te așteptam
Tu sculptai cu dalta
Eu scriam cu penița
Din trecut, prezent s-a făcut
Te-am iubit
Și nu te-am uitat
Dragostea mea este imensă
Chipul tău luminat
De ochii verzi ca apele mării
M-am îmbolnăvit
Și te așteptam
Matelot pribeag
Să vii din larg
Ruga mea continuă
Mă rugam să vii, să mă furi
Să fugim doar noi doi
Pe mări și oceane
Să nu ne mai întoarcem
În larg să rămânem
Drag pribeag
Iubit
Și nu te-am uitat”

Acestea au fost, pe foarte scurt, poveştile şi mesajele, exact aşa cum le-am citit în “cărţile” cu suflet din Biblioteca vie.
Cele cu care am făcut cunoştinţă ieri, într-o zi intensă de început de martie.
Şi care mi-au ridicat multe întrebări (personale, generale, umane).
Şi, mai ales, întrebarea pe care ţi-o adresez şi ţie astăzi:
Ce ne face, de fapt, fericiţi?
Răspunsul şi puterea de a-l căuta se află, cu siguranţă, numai în fiecare dintre noi!
Am aflat asta răsfoind câteva “cărţi” vii, cu scenariile lor senzaţionale!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *