Gallery

Câteva date ciudate şi interesante despre Lisabona

Ai fost deja in Lisabona? Sau iti doresti sa o vizitezi? Am tot căutat şi aflat câteva ciudatenii si date interesante, pe care sigur nu le stiai despre Lisabona. Şi care te vor ajuta sa o (re)descoperi:

Ştiai că?…

…Lisabona a fost fondată de miticul războinic grec Odiseu, conform legendei?
Poate de la acest antic cutezător se trag toate descoperirile şi aventurile pe mările şi oceanele lumii ale marilor exploratori plecaţi de pe tărmurile portugheze: Magellan, Vasco da Gama.

…Monumentul modern Prado dos Descobrimentos – alb şi impresionant, ridicat precum o corabie simbolică între Lisabona şi malul râului – le este dedicat chiar lor, tuturor exploratorilor celebri portughezi şi prinţului Henric Navigatorul?


…Numele “Lisabona” vine de la “Alis Ubbo” (“Golf încântător”), nume dat de fenicienii)?

Romanii au numit-o, in sec al IIIlea i. Ch., Ollisippo, iar vizigotii, in sec V d. Ch, Ulixippona.
Cuceritorii mauri i-au spus Al-Ashbouna si apoi Lishbuna (sec.VIII-XII).
Iar pentru portughezi a ramas Lisboa, după ce au recucerit-o, in sec.XII.

…Studiile spun ca Lisabona a fost întemeiată de fenicieni si ocupata de Imperiul Roman, în sec. II î.C.?
Dupa ocupatia vizigota a fost cucerita, in 716, de mauri (arabii care au cucerit si sudul Spaniei, formand Al-Andalus (Andaluzia). Portughezii o vor recuceri de abia la 1147.

…Datorita pozitiei sale strategice la Oceanul Atlantic, Portugalia devine una dintre marile puteri economice si maritime ale lumii si printre cele mai importante imperii cu colonii?
Iar Lisabona – unul dintre cele mai bogate porturi si orașe din Europa?

Devenita la mijlocul sec XIII capitala Regatului Portughez, Lisabona decade, însă, treptat între 1580 si 1640 – in perioada ocupatiei spaniole.

…La sf sec al XVIII.lea, un puternic cutremur de pământ, urmat de un tsunami si de un incendiu, a distrus Lisabona in mare parte?
De altfel, un alt incendiu, cel din 1988 – cel mai mare dezastru din istoria orasului după 1755 – a distrus toata zona comercială.


…Cel mai important monument al Lisabonei la începutul sec. XVII era “Aqueduto das Águas Livres”?

Un apeduct cu rol vital pentru aprovizionarea Lisabonei cu apă potabilă.

…Cele mai relevante doua simboluri arhitectonice ale Lisabonei, „Mănăstirea Jerónimos” și „Turnul Belém”, sunt înscrise din 1983 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO?

…Mănăstirea Jerónimos adăposteşte mormântul lui Vasco da Gama?
Enorma manastire, construita in stil manuelin, isi pastreaza inca rolul sau religios, aici oficindu-se si astazi slujbe de nunti si inmormantari.
Turnul Belem, cu superba sa arhitectura de castel medieval, a fost construit in 1515 in port, ca bastion militar si punct strategic de observatie, iar astazi este doar muzeu.

…O emblemă a oraşului o reprezintă tramvaiele-funicular, încă din 1844, când au fost puse în funcţiune pentru prima dată în Lisabona?
Şi acum te încântă, suind şi coborând pe străzile în pantă ale oraşului, tramvaiele acestea pitoreşti, roşi, galbene ori decorate cu picturi sau cu faianţă portugheză.

…Tot la capitolul embleme ale oraşului se înscriu şi obiectele artizanele realizate din tradiţionala faianţă portugheză pictată, celebră în întreaga lume?

…dar si obiectele tradiţionale făcute din plută, Portugalia recoltând mai mult de jumătate din producţia mondială de plută?

…Cel mai vechi cartier al Lisabonei, care se poate vizita şi în zilele noastre şi care şi-a păstrat încă farmecul, neatins de marele cutremur din 1755, este Alfama?

…Iar numele cartierului vine de la cuvantul arabesc “Al-Famm” (“Gura”)?
O fi fost de la pestele delicios pescuit si gatit aici, cu care toţi turiştii îşi desfată papilele gustative? Sau de la gura de vărsare a Raului Tagus in Atlantic, aflata chiar langa Alfama?…

…Inima orașului este cartierul „Baixa” (“Orașul de Jos”)?
Cartier istoric, vegheat de la inaltime de Castelul Sao Jorge, de pe colina cea mai inalta a orasului, respectiv de cartierul “Bairro Alto” (“Cartierul Inalt”) si a sa Iglesia do Carmo, de pe versantul opus.

… În apropiere de Lisabona se află Cabo da Roca – cel mai vestic punct al Europei continentale?

…Cel care a construit superbul accensor Santa Justa, inginerul Mesnier du Ponsard, l-a avut ca ucenic in aceasta lucrare pe cel ce va deveni celebrul Gustave Eiffel?
Liftul lisabonez este o dantelarie fina din fier forjat, supraetajat, proiectat la sf. sec XIX, construit in 1900 si functionand din 1907 pana astazi pe baza de curent electric.

…Podul “25 Aprilie” a fost construit in 1966 de aceiasi care au construit si Golden Gate din San Francisco?
Impresionant, intins pe 2km jumatate si pe 2 platforme suprapuse (una pentru trenuri, cealalta, pe 6 benzi, pentru autoturisme), podul leagă oraşul de cartierul Almada.

…În Lisabona, tronează de la înălţime o uriasa statuie a lui Cristos Rei, cu braţele deschise deasupra oraşului?
A fost, evident, inspirat de statuia lui Iisus din Rio de Janeiro, Brazilia. Cultura portugheză s-a propagat, deci, şi dinspre Americi spre Europa şi nu doar invers, ca în vremurile coloniste demult apuse. 🙂

…Muzica fado, recuunoscută în 2011 de UNESCO drept moştenire culturală intangibilă, s-a născut aici?
Fado, acest stil de muzică atât de trist, purtând peste secole melancolia popurului şi fatalismul portughez.

Istorie, legendă, arhitectură şi muzică – aşa aş putea descrie, pe foarte scurt, Lisabona.Bem Vindo a Lisboa! Bun venit în minunatul oraş!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *