Gallery

1 + 7 zile in Tibet (Partea III-a: drumul la Shigatse şi trecatorile spre Everest)

Sincer? Nu spera să ai prea multe certitudini când mergi în Tibet. Şi, oricum, orice ai crede că ştii, realitatea de la faţa locului te va contrazice, în diverse forme şi moduri.
Un singur lucru e, însă, cert: natura este ireal de frumoasă!
Iar drumul de la Lhasa la Shigatse şi apoi către “Acoperişul Lumii”, Everest, este, garantat, printre cele mai spectaculoase trasee pe care le vei parcurge vreodată.

drum spre everest
TRECĂTOARELE CELE MAI LA ÎNĂLŢIME DIN LUME
Ştiai că… cea mai înaltă trecătoare peste munţi din lume este în Tibet?
Da, stiu, era o treaba previzibila, ţinând cont că în Tibet sunt câteva dintre cele mai înalte vârfuri de peste 8.000 m din lume. Si că, doar pentru că ajungi în Lhasa, ai şi atins, din start, 3.650m.
Peste tot în jurul tău se înşiră munţi înalţi, din ce în ce mai înalţi, până la cel mai înalt munte din lume (Everestul, cu ai săi 8.848m). Traversându-le şirurile fără număr te pomeneşti, deci, aproape pe nesimţite la 4.000m ori la 5.000m.
5284 trecatoare eu
Să luăm câteva exemple:
Una dintre cele mai înalte trecători din Tibet este Tang Gu La, pe unde te duce drumul din Lhasa către Golmud (5231m).
Înălţimi ameţitoare la figurat, dar mai ales la propriu, căci lipsa de oxigen îţi provoacă o uşoară ameţeală, posibil greaţă sau dureri de cap şi îţi îngreunează respiraţia.

Pasul Ba Yan Ka, la graniţa dintre provinciile Amdo şi Kham, traversează şi el munţii la aproape 5000m.

Kamba La (sau Gampala, mai pe pronunţia turiştilor) este încă o trecătoare care îţi va tăia respiraţia. Şi nu doar din cauza lipsei de oxigen de la cei 4.800m ai săi, ci mai ales datorită panoramei senzaţionale, de 360 grade, pe care o oferă asupra văilor adânci de sub tine şi a lacului Yamdrok.
La aproape 2 ore sud-vest de Lhasa, în drumul spre Shigatse, drumul în sine este o aventură pe serpentine, printre canioane gri, sfârşind pe malurile lacului incredibil de albastru.
lacul si eu2

yakul
Marele lac Yamdrok Yumtso sau Yamtso, lungit cu burta la soare, în toată spelndoarea lui, la 4.441 m deasupra mării.
Este unul din cele 4 lacuri sacre ale budiştilor tibetani, care vin în pelerinaj pe malurile sale, înconjurându-le în sensul acelor de ceasornic, cât sunt ele de lungi (72km). Aici se crede că sălăşluiesc spiritele divine şi în cinstea lor, pelerinii ridică mici movile de pietre suprapuse.

shigatse
Dar să continuăm drumul de la Lhasa la înălţimile de 3.800m ale oraşului Shigatse. Singurul lucru care te va da pe spate în acest al doilea oraş ca mărime din Tibet este frumoasa mănăstire cocoţată pe munte – Tashilunpo. Sediul celui de-al doilea rang al reîncarnării, Panchen Lama şi al stupelor din aur şi pietre preţioase ale celor mai importanţi “secunzi” budişti.

În drumul din Lhasa vei mai întâlni un superb lac de acumulare verde-smarald.
Vei admira fortăreaţa Gyantse şi o frumoasă mănăstire budistă, Pelkor pe numele ei, la umbra unui sătuc tradiţional tibetan, rămas parcă în alt timp şi în alte timpuri.
ghetar si eu
Şi un gheţar îţi va ieşi în cale, iţindu-se la orizont din mijlocul şoselei celei noi şi impecabil asfaltate. Impresionantul Gheţar Karola, încă purtându-şi pe cocoasă platoşa de gheaţă eternă.

Pasul Gyatsola, însă, le întrece pe toate.
Nu prin cei peste 5.200 m ai săi, ci prin faptul că, traversându-l, începi să întrezăreşti pentru prima dată coama albă a Everestului. Si prin faptul ca prin el poţi ajunge la tabăra de la baza versantului nordic al Everestului.

Lhasa – Shigatse – Everest şi înapoi – un drum iniţiatic şi complex. Un drum care îţi va face cunoştinţă cu imensitatea celor mai înalţi munţi din lume. Un drum spre Acoperişul Lumii, de-a lungul căruia vei întâlni toate culorile evocate de steagurile de rugăciuni budiste:
Albastrul inegalabil şi pur al cerului, albul norilor, al gheţarilor şi al zăpezilor veşnice, verdele-turcoaz al apelor, galbenul pământului şi roşul flăcărilor din focurile pe care se aduc ofrandele…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *